#inspiratie: The Hip

By in Inspiratie on 6 juli 2017

Voluit: The Tragically Hip. Deze Canadese band bestaat al sinds half jaren ’80. Speelde eerst Stones en Golden Earring-covers maar ontpopte zich al snel tot een originele, poĆ«tische, niet te missen rockband. Veroverde naast Canada ook Nederland met langspelers als Up to here en Road Apples. Op deze twee platen staan hun bekendste nummers, die in de concertzalen het publiek totaal uit hun dak laat gaan.
Frontman is Gordon Downie, zanger met herkenbare stem, poĆ«et en de inspiratiebron voor de band en haar publiek. Hij zingt, vertelt verhalenĀ  over het leven in Canada en verbeeldt deze onstuimig op het podium. Het is daarom dat ze vooral wereldberoemd zijn in Canada, de Hip is hun geweten geeft stem aan de onzekerheden in het bestaan, het gevoel.

De liveshows, je moet er bij zijn geweest om het te ervaren en dat heb ik dan ook vaak gedaan; vooral in Paradiso Amsterdam, maar ook in Utrecht en Houston, Texas, de Hip is de band die ik verreweg het meest live zag. Geen band die zoveel energie gaf, waar ik met vrienden het leven vierde.

Aan veel moois komt een eind, in mei 2016 kondigde de band aan dat zanger Downie een ongeneeslijke hersentumor heeft, de band speelde die zomer hun afscheidstour in Canada. Met als laatste concert op 20 augustus in Kingston, in aanwezigheid van de Canadese premier. Daarna werd Downie nog geƫerd in een speciale ceremonie voor zijn inzet voor de inheemse bevolking van Canada. Op dinsdag 17 oktober 2017 komt het onvermijdelijke bericht: onze Canadese held is niet meer, hij overlijdt op 53-jarige leeftijd.

In de dagen er na wordt bekend dat Gord een jaar lang aan een muzikale afscheidsboodschap heeft gewerkt, Introduce Yerself, een ingetogen, prachtige plaat die op 27 oktober dat jaar verschijnt.

Vanaf dan doen we het met de alle mooie nummers door de Hip gemaakt en de video’s zoals deze, mijn laatste concert zomer 2013, waar ik mijzelf tussen de springende Canadezen herken.

Comments are closed.