#inspiratie: David Bowie

By in Inspiratie on 12 oktober 2015
10-6-2010 Amsterdam, Paradiso. David Bowie. Copyright Paul Bergen

Copyright Paul Bergen

David Bowie op 10 juni 1997. Toen speelde deze muzieklegende in Paradiso, op zijn sandalen. Met Akke was ik een van gelukkige bezoekers. Daar hadden we dan ook veel moeite voor gedaan, al in november lagen we een nacht in een slaapzak voor de muziekstore in de Leidsestraat. Dat was natuurlijk gezellig, we kijken vooral met veel plezier terug op een heerlijk concert van de man die de geschiedenis van de popmuziek mede heeft bepaald.

Bowie speelde de eerste helft veel van zijn nieuwe plaat Eurthling, beinvloed door de drum-n-bass sound van dat moment zoals ook te horen in bands als de Prodigy en Underworld. Luister maar eens op goed volume naar Dead Man Walking,  je blijft niet stil zitten. Het album wordt door liefhebbers niet als zijn beste werk beschouwd, maar is passend in zijn eclectische oeuvre.

Na dit bombastische deel, speelden hij lekker veel oude nummers: The Man Who Sold The World, Fame, Jean GenieScary Monsters.

Copyright Niels van Iperen

Naast Sir Bowie stond een andere grootheid, die bassende, donkere verschijning, Gail Ann Dorsey, ik kon mijn ogen niet van haar af houden. Hier speelt ze met Bowie Under Pressure, niet het enige kippenvelmomentje van de in totaal 27 (!) gespeelde songs.

In oktober 2015 was te lezen dat Bowie nooit meer op zal treden. Op 11 januari 2016 kwam het onverwachte bericht dat Bowie de dag er voor is overleden na een strijd van 18 maanden met kanker. Zonder dat de meeste mensen daar van op de hoogte waren leverde hij ook nog een laatste album dat begin 2016 verscheen met de naam Blackstar. Dat zet de songs op het album in een ander perspectief, een van een aangekondigde dood.

Copyright Niels van Iperen

Voor een overzicht van zijn oeuvre en attributen uit zijn eigen collectie was er in het voorjaar van 2016 een Bowie-tentoonstelling in Groningen. De Telegraph bracht ter ere van de grootmeester een Spotify lijst met de 20 meest essentiële Bowie-songs.

 


Look up here, I’m in heaven

I’ve got scars that can’t be seen
I’ve got drama, can’t be stolen
Everybody knows me now
(Lazarus, Blackstar, 2016)

(Under Pressure is opgenomen tijdens GQ Awards in 1997, om een impressie te krijgen van hoe het er ook in Paradiso uit zag).

Setlist Paradiso 10 juni 1997
(Dance Set)

1. I’m Deranged
2. Pallas Athena
3. V-2 Schneider
4. Dead Man Walking
6. O Superman (Laurie Anderson cover)
7. The Last Thing You Should Do
8. Fame (Is It Any Wonder)

(Second Set)

9. Quicksand
10. The Man Who Sold the World
11. Battle for Britain (The Letter)
12. White Light/White Heat (The Velvet Underground cover)
13. I’m Afraid of Americans
14. Seven Years in Tibet
16. Fashion
17. Fame
18. Looking for Satellites
19. Telling Lies
20. Under Pressure (Queen cover)
21. Hallo Spaceboy
22. The Jean Genie
23. Queen Bitch
24. The Motel
25. Scary Monsters (And Super Creeps)
26. Stay
27. Little Wonder

Comments are closed.