Plofkipargument

By in Publicaties on 17 januari 2015

Het-Parool-Ruud-Fiere

Najaar 2014 publiceerde Het Parool een opinieartikel van mij, waarin ik reageer op het stuk ‘Pas op voor de plofkipdemocratie’ in dezelfde krant.

Daarin schrijft Martijn Duineveld begin september onder andere: “Pogingen het democratisch gehalte van de democratie te verhogen kunnen tot resultaat hebben dat haar legitimiteit in het gedrang komt, ze leiden tot een plofkipdemocratie. (…) De representatieve democratie houdt alleenheersers en eenpartijenstelsels op afstand. Dat is iets om zuinig op te zijn en een stuk minder vanzelfsprekend dan sommigen denken.”Download het artikel hier.

In mijn reactie vraag ik mij af of Duineveld zich misschien bedient van een plofkipargument:
“Duineveld gaat in zijn stuk namelijk voorbij aan de reden van al die burgerinitatieven en hetgeen we te verliezen hebben. Beter gezegd, de schade die al berokkend is. En dat is het massale wantrouwen ten opzichte van de politiek in alle geledingen van de maatschappij. (…) Waar de politici nog de mantra volgen van het economisch rendement, efficiency en groei, wil de betrokken burger vertrouwen, kwaliteit en welzijn.” Download mijn artikel hier.

Comments are closed.